Sfaturi pentru utilizarea si intretinerea lansetei

Fiecare pescar a avut o perioada de initiere in aceasta arta. Foarte multe lucruri noi ne-au inconjurat dintr-o data si am avut dificultati in a tine pasul cu acestea, chiar daca le-am pus in practica aproape imediat ce le-am invatat.

Pescuit la feeder sau spinning, lansete rigide sau moi, naluci, rachete sau mincioace, toate aceste notiuni s-au ingramadit in memoria noastra si ne-a fost necesara o perioada mai lunga de timp pentru a le intelege rostul si a le folosi la capacitate deplina.

Pentru a venit in ajutorul noilor colegi am incercat sa alcatuiesc o lista de sfaturi despre manuirea corecta a lansetei. Desi acestea nu sunt infailibile si pot fi perfectionate, sper sa va fie de ajutor in viitor.

Utilizarea lansetei trebuie facuta cu atentie

Odata ajunsi la balta, vom incepe prin a descarca din masina sculele de pescuit si a le duce in apropierea lacului.

Atentie insa la cum transportam lanseta, deoarece exista locuri in care balta este inconjurata de vegetatie si de copaci in care se poate agata varful lansetei. Acesta este cea mai sensibila parte a lansetei si se poate rupe la cea mai mica atingere, astfel incat va trebui sa manevram lanseta cu foarte mare atentie.

Eu am inlaturat aceasta problema in momentul in care am optat pentru o lanseta compusa din trei segmente, pe care o montez in momentul in care ajung pe malul apei.

Lanseta este cel mai bun instrument de pescuitAtunci cand suntem in drill nu trebuie sa facem greseala sa tinem blankul mai sus decat manerul, deoarece vom pierde astfel din forta exercitata asupra pestelui. Manevrarea lansetei se face numai din maner.

Este de evitat fortarea lansetei intr-un singur punct, deoarece aceasta se va rupe foarte repede. Acest lucru se poate intampla in cazul unui drill de aproape sau cand ridicam pestele fara ajutorul minciocului. In aceste cazuri varful lansetei se va indoi periculos intr-un singur punct si se va rupe, deoarece lansetele sunt calculate pentru o tensiune repartizata in mod egal pe toata lungimea batului.

Nu trebuie sa mulinam in intregime atunci cand aducem pestele la mincioc. Regula de baza este sa lasam o distanta egala cu lanseta, sa ridicam incet varful si sa aducem pestele la mincioc.

Cum intretinem lansetele

Dupa incheierea partidelor de pescuit este necesar sa clatim lanseta cu o solutie din detergent de vase pentru a elimina resturile si mirosul neplacut.

Filerul si mecanismul de prindere al mulinetei trebuie curatat cu mare atentie, dupa care vor fi unse cu ulei mineral, urmat de un ulei anticoroziv, ce ne va ajuta sa inlaturam efectele negative ale apei.

Atunci cand montam lanseta este neaparat necesar sa pozitionam varful la 90 de grade si sa il rotim in pozitie dreapta apasand simultan cele doua sectiuni inspre inaditura, iar la demontare vom executa operatiunea in sens invers. Este total contraindicat sa apucam lanseta de inele.

In timpul transportului este necesar sa tinem lansetele in huse sau in tuburi speciale de transport, pentru a evita deteriorarea acestora.

Mufele de asamblare trebuiesc unse dupa fiecare iesire folosind ceara sau parafina. In acest mod acestea se vor asambla mai repede si mai usor.

 

 

Navigare în articole