Scurt indrumar asupra lansetelor

Pentru un pescar aflat la inceput de drum este foarte dificil sa aleaga cele mai bune lansete. Datorita ofertelor bogate de pe piata, vom ajunge cu siguranta la un grad mare de confuzie iar atunci cand suntem siguri ca am ales cel mai bun produs vom fi pusi de fapt in fata unei noi liste de intrebari.

Pentru inceput vom alege batul pentru pescuit. Pentru a ne face munca mai usoara, este bine de stiut faptul ca in ultimul timp lansetele au evoluat foarte mult , iar vremea unditelor clasice este pe cale sa apuna. Materialele din care sunt construite lansetete le asigura o rezistenta si o elasticitate de exceptie, au un fir mult mai lung decat lungimea lor, iar pescuitul se poate face in conditii excelente  pana la distante de 50 – 60 de metri.

Lansetele sunt diferite in functie de tehnica pe care o folosim

Atunci cand alegem o lanseta este necesar sa ne hotaram in prima faza asupra tipului de pescuit pe care il vom aborda, deoarece acestea sunt impartite in mai multe categorii.

Lanseta bologneza este cel mai des utilizata in cazul in care preferam sa pescuim la distante mari in ape curgatoare.  Are o lungime cuprinsa intre 4 si 8 metri, dar cele mai utilizate sunt lasetele cu lungimi de 4 – 5 metri, iar inelele amplasate pe tija au un singur picior si sunt foarte usore.

Lanseta match are o lungime ce ce poate varia intre 3,9 – 4,8 metri si este formata din 2 – 4 segmente, lucru ce o face usor de transportat si de depozitat. Inelele de pe tija sunt foarte numeroase (intre 11 – 23 de bucati) si au un singur picior.

Sunt cea mai buna varianta atunci cand ne dorim lanseuri lungi si pescuim cu greutati mici.

pescarLanseta feeder este folosita atunci cand suntem pasionati de pescuitul la feeder. Caracteristica acesteia este legata de amplasarea carligului de pescuit, ce este situat in apropierea unui cosulet care contine nada.

Este cea mai utilizata lanseta datorita faptului ca poate fi folosita pentru a prinde toate tipurile de peste in orice conditii meteo.

Indrumar asupra scopului lansetelor

Scopul este strans legat atat de tehnica de pescuit cat si de tipologia pestelui ce va fi prins.

Pentru crap este bine sa folosim o lanseta moale cu o lungime de 3,6 – 3,9 metri si o greutate de lansare de 80 – 130 de grame.

Este contraindicata  lanseta rigida dintr-o bucata, iar varianta optima este reprezentata de un bat compus din doua sau trei segmente si o mulineta cu tambur mare, deoarece crapul se prinde la distante mari si ne sunt necesari minim 320 de metri de fir.

Lansetele pentru pescuitul la stiuca au in general lungimi cuprinse intre 2,7 – 3 metri, folosesc greutati de 10 – 40 grame si sunt echipate cu o mulineta cu tambur mic (100 – 140 metri de fir).

Lansetele pentru somn trebuie sa fie foarte rezistente si elastice, pentru a nu se rupe la drill-ul prelungit cu pestele. Acestea sunt de regula din fibra de sticla sau material compozit, au o lungime de pana la 3,5 metri si vor avea o mulineta grea, rezistenta la tractiune, cu o capacitate de stocare a firului de 130 – 180 metri.

 

Navigare în articole